ارزش یک انسان بستگی به خوش لباس تر بودن ، ثروتمندتر بودن ، مشهور تر بودن ، باهوش تر بودن ، سریع تر بودن، خوش اندام تر بودن ،بالاترین نمره یارتبه را داشتن ، بهترین خانه و ماشین را داشتن و …. نیست، بلکه اساسی ترین بخش شخصیت یک انسان ، بستگی به ”عزت“ و ”اعتماد به نفس“ اوست.
از اساسی ترین نیازهای هر انسانی ،” اعتماد به نفس“ است که از بنیادی ترین بخش شخصیت انسان محسوب میگردد، زیرا درتمام جوانب زندگیِ انسان خود را متظاهر میسازد . ”اعتمادبه نفس“ یعنی شناسایی و ایمان داشتن به توانایی ها واستعدادهای خود بعنوان فردی باکفایت ، ارزشمند، با اهمیت ومنحصر بفرد، که حتی میتواند دنیایی رابه حرکت درآورد. هر چند در زندگی اشتباهات و شکست هایی داشته باشد، اما هنگامی که از خود شناختی دارد و از احساس ”خوب“ و ”شخصیت مثبتِ“ خود مطلع است یک احساس اطمینان نسبت بخود می نماید که همین ”احساس“ می تواند انگیزه و محرکی برای پیشرفت و موفقیت او در زندگی باشد .
جالب است بدانیم اعتمادبنفس پدیده ای اکتسابی است نه ذاتی، پس هرانسانی میتواند با استفاده از روشهای علمی و با روحیه امیدواری برای تغییرشخصیت خود طرحی نو درافکند.
لذا همه ی انسانها در زندگی ، برای داشتن اعتماد به نفس نیازمند آنند که از نظر جسمی، فکری ، احساسی ، عاطفی و اجتماعی خود را انسانی خوب و باارزش بدانند تا بتوانند در انجام امورات زندگی موفق بوده و از احساس آرامش و آسایشِ درونی برخوردار گردند و نیز به اهداف و آرزوهایشان برسند .
عوامل موثر دراعتماد بنفس
واما عواملی که درشکل گیری اعتمادبنفس موثرند ابتدا ”خانواده“ است یعنی روش و دیدگاه والدین در شکل گیری احساس فرزندان به خودشان نقش قاطع و اساسی دارد خصوصآ در سنین پایین ، که با پذیرش بی قید وشرطِ فرزندان ، پی ریزیِ محکمی برای احساسات مثبت آنها نسبت به خودشان می نمایند و نیز انتقاد زیاد، یا حمایت بیش از حد، بچه ها را بی عرضه میکند و موجب میگردد که آنها باورشان شود که بقدرکافی خوب نیستند . اما هنگامی که بچه ها اشتباهی می کنند و می بینند والدین همچنان آنها را دوست دارند و قبولشان می کنند یاد می گیرند که آنها هم خودشان را قبول کنند که ”اعتماد بنفس“ نتیجه ی طبیعی این رفتار است و نیز تأثیر دوستان بر احساسات فرد نسبت به خودش اثر بسزایی در اعتماد بنفس دارد، همچنین محیطی که در آن زندگی می کنیم و…
اعتماد بنفس واقعی
اعتماد بنفس واقعی یک حس درونی است، که دو عامل اصلی آنرا تشکیل میدهد: ”خود باوری“ و ”احترام به نفس“، بدون وابستگی به جهان خارج، رویدادها، موفقیتها، شکستها، و افراد دیگر… بلکه انتظارات واقع گرایانه ایست در یک طیف منطقی ، که انسان را قادر به انجام کارهایی که می خواهد و برنامه ریزی میکند می داند، هر چند ممکن است بعضی انتظاراتشان برآورده نشود، اما دیدگاه مثبت شان را هم چنان حفظ میکنند و ایمان و اعتقاد به توانایی شان را نیز همچنان دارند، چنانکه همواره میانه روی در افکار و احساسات و رفتارهای خویش دارند.
اعتماد بنفس کاذب
اعتماد بنفس های کاذب همیشه وابسته اند و زودگذر، مانند اعتمادبنفس هایی که به جهت ثروت، شهرت، محبوبیت، با پوشیدن لباس های فاخر، یا زیبایی ظاهر و…. در افراد نمود مییابد، همگی اینها کاذب است و ارتباطی با ماهیت واقعی انسان ندارد ، و نیز آنهایی که فکر میکنند با شخضیتِ برتری داشتن، غرور و تکبر ورزیدن، تظاهربه شادبودن، شکست ناپذیربودن و یا گستاخی و پررو بودن و خودبینی اعتماد بنفس دارند، بدانند این خصوصیات رفتاری، نشانه پاٰیین بودن اعتماد بنفس و مکانیزم دفاعی احساس حقارت است، اینان بدینوسیله ”نقـابی“ برای استتار بی کفایتی و اعتمادبنفس پایین، بر چهره خود زده اند . مگرنه اعتمادبنفس ، نیازی به پذیرش، موافقت، تٱیید، تشویق و دلگرمی دیگران ندارند .
عدم اعتماد به نفس
عدم اعتمادبنفس در انسان ، ناشی از احساس ضعف کردن ، خود را ”ناتوان“ دیدن و ”بی ارزش“ خواندن است و در درون خود نیز احساس خلأ و پوچی کردن و همواره احساس بی کفایتی نمودن و شرمساربودن است .
متأسفانه برخی انسانها نسبت به خودشان حتی قضاوتهای سختگیرانه و بی رحمانه ای دارند و با خود می پندارند چون نمی توانند از هر جهت ”کامل“ و ”بی نقص“ باشند پس احساس ضعف می کنند و خود را انسانی نالایق می بینند که باید گفت این نوع باور، یا این نوع نگرش ، اگردست به هر کاری هم بزند ضمن اینکه با تردید و ”دودلی“ خواهد بود، قطعاً شکست خواهد خورد. آری، افرادی که از کمبود اعتماد بنفس رنج میبرند، در زندگی موفق نخواهند بود.
بنابراین، عدم شناخت از توانمندی ها و استعدادهای انسان، و عدم نگاه ”مثبت اندیش“ به خود، موجب بروز ناهنجاری هایی در اعتماد به نفس می گردد و یاس و ناامیدی ناشی از آن ، انسان را وا می دارد که همواره در مسائل شخصی و اجتمایی خود، نیازمند تایید دیگران باشد.
تقویت اعتماد به نفس
باتوجه به مطالب یاد شده، کسانیکه مایلند ضعفِ اعتمادبه نفسِ خود را تقویت نموده و مبدل به ”قـدرت“ نمایند، ضمن این که بهتر است بدانند اعتمادبنفس یک ضرورت ”حیاتی“ و ”مطلق“ برای هر فردی است، سعی کنند بر باورها و احساساتِ غلط خود مسلط شده و از قضاوت های غیرمنصفانه نسبت به خود جدآ پرهیز نمایند.
اگر مذهبی هستید بدانید همه انبیا و تمامی کتب مقدس ادیان، یکصدا انســان را موجودی ”باارزش“ ، با اهمیت که ”اشرف مخلوقات“است، میدانند، موجودی که ”روح خدا“ در اوست، تا جایی که از انسان به عنوان ”جانشیـن خــدا“ در هستی نام برده اند . و اگر مایلید از نظر علمی و تجربی انسان را بشناسید باز هم خواهید دید تمامی دانشمندان و علما علوم انسانی، هنگامی که از عظمتِ ”استعدادها“ و ”توانمندی ها“ی انسان گفتگو میکنند، چگونه به شگفت میایند!! و از انسان به عنوانِ ارزشمندترین و تواناترین موجودِ هستی که بسیار ”قدرتمنـد“ است، نام می برند. پس سعی کنید با ذهنی مثبت و ارزشمند به خود بنگرید ، گذشته ها را بپذیرید و با تمرکز بر علت خظاها و شکست هایتان ، از آنها درس ها گرفته، خود را بهتر بشناسید و از طرفی، با توجه و تأمل از توانایی های نسبی خودتان آگاه شوید. ”مدیریتِ“ ذهنتان را تقویت کنید و به القائاتی که از دوران کودکی به شما می شده مانند ”تو استعداد اینکار را نداری“ و یا ”تو نمی توانی“ و یا …. که همگی احساس ناتوانی و منفی گرایانه دارند، اجازه ندهید به فکر یا به سراغ شما بیایند ، زیرا شما تا دیروز اینطور بوده اید اما از امروز که خود را ارزشمند و بااهمیت می دانید، می خواهید به صورتِ بهتری باشید . پس حرفهای منفی درون ذهنتان را بیرون بریزید و با تمام سعی، بروی افکارتان کارکنید تا آنرا تغییر دهید، و هیچ انتظار بی عیب بودن را هم نداشته باشید، یادبگیرید بجای فرار از مشکلات، با آن روبرو شوید و حل مسٱله را جستجو کنید، زیرا حاصل آن موفقیت و رشـد و اعتمادبنفس است. به هدف هایتان فکر کنید و ضمن تلقین اندیشه مثبت به ذهنتان ، شرایط رسیدن چیزهایی که برایتان مهم است فراهم نمایید، و همواره ”ایمان“ و ”اعتقاد“ به توانایی خود داشته باشید و بدانید تا در نوع تفکرتان تغییر بوجود نیاورید، هیچ انتخاب و تغییرِ احساسی ای بوجود نمی آید .
پس سعی کنید با فراگیری ”مهارتهای زندگی“ و ”ارتقاءِسطح اگاهی“، احساسات خودرا کنترل، و با تغییر طرزِ تفکر و عقایدتان ، سرنوشت خودرا متحول نموده، بسازید. وبدانید خواستـن ، ”توانستـن“ است .
بسیار عالی بود.
و از پارگراف مربوط به “اعتماد به نفس کاذب” بسیار استفاده بردم، به حق که خودمان و دیگران گاهی دچار این حس مخرب می شویم که اگر متوجه آن نباشیم ، ما را به فرو رفتن بیشتر در خود وا می دارد.
I do agree.
فوقالعاده بود متشکرم.
با تشکر از سایت خوبتون بسیار عالی و مفید است.